5 lucruri pe care trebuie să le știi despre C.J. Fukunaga

Despre unul dintre cei mai eclectici și căutați regizori de la Hollywood tocmai am aflat că va regiza al 25-lea James Bond. (Cu siguranță, o alegere mai îndrăzneață chiar decît Sam Mendes, care am văzut prea bine ce neo-noir delicios a reușit cu Skyfall) Îl știi probabil datorită serialului-cult True Detective, al cărui prim sezon l-a regizat integral, reintepretării goth la Jane Eyre, cu Mia Wasikowska și Michael Fassbender, dar poate și datorită dramei africane Beasts of No Nation. Recent, pe lîngă regizor, e și producător executiv al proaspătului Maniac al celor de la Netflix (despre care voi scrie mai pe larg cu altă ocazie). Să-l cunoaștem însă și mai bine de-atît.

Ar fi primul american care se ocupă de regia unui film cu James Bond. Pare imposibil, dar niciun film cu spionul britanic nu a fost regizat pînă acum de un american (excepție discutabilă face Never Say Never Again, din 1983, dar acela nu a fost produs de Eon Productions). De fapt, seria James Bond e atît de britanică încît doar un singur american a interpretat rolul principal: Barry Nelson într-o adaptare pentru TV la Casino Royale.

A debutat în 2009 cu drama mexicană Sin nombre. După ce a renunțat la ambiția de a deveni snowboarder, Fukunaga avea să debuteze cu un film care i-a adus premii pentru cel mai bun regizor debutant la festivaluri de film precum cele de la Sundance sau Edinburgh – rolul principal e jucat de Paulina Gaitan, pe care probabil o știi din primele două sezoane Narcos.

Da, chiar a vrut să fie snowboarder. Fukunaga a scris scenarii încă de la vîrsta de 14 ani, dar la liceu și la facultate s-a atașat puternic de sporturile cu placa (a trăit chiar un an în Japonia în acest sens, antrenîndu-se) și chiar a regizat mai multe videouri dedicate skateboardingului și snowboardingului. Și-a întors însă atenția către cinema în urma unei accidentări. Nu era oricum sigur pe el, după cum povestește într-un interviu realizat de Michael Moore în Interview.

El însuși e un personaj eclectic. După drama mexicană amintită, Fukunaga avea să regizeze și un film despre copiii crescuți să fie soldați din Africa, Beasts of No Nation. Tatăl său e japonez, iar mama suedeză (iar după ce au divorțat, Fukunaga s-a „îmbogățit” cu o mamă vitregă argentiniană și un tată vitreg mexican!), și e fluent în limbile spaniolă și franceză. Bașca, a studiat științe politice la „Institut d’études politiques” din Grenoble.

Îl cunoaște deja pe Idris Elba. Cei doi au lucrat împreună la Beasts of No Nation, în care Elba joacă rolul unui comandant carismatic și în același timp diabolic. Într-o știre apărută la acea vreme, cînd se zvonea deja despre noul James Bond (alte nume vehiculate erau Tom Hardy, Henry Cavill, Michael Fassbender, sau Tom Hiddleston), Fukunaga mergea atît de departe încît spunea că ar regiza un James Bond doar dacă Elba va intepreta rolul principal. Industria filmului, iată, lucrează „pe căi misterioase”.

Epilog: un scurtmetraj realizat pentru casa de modă Maiyet, în 2013.