Calendar pentru toată viața

Am considerat dintotdeauna că Revelionul e mai degrabă un eveniment de reflexie, o întîmplare cel puțin melancolică – firește, nu înseamnă că trag draperiile și mă culc la 11. Poate e și unul dintre motivele pentru care designerii Tomas Salas și Carlos Lagrange au gîndit un calendar pe care nu-l schimbi în fiecare ianuarie, nici fizic, nici mental – perspectiva se schimbă cînd începem să bifăm undeva la jumătate sau poate chiar trei sferturi din cei 80 de ani înșirați pe o singură pagină – 698.880 de ore, 29.120 de zile, 4.160 de săptămîni și 970 de luni, mai exact.

Ideea e simplă: cum speranța de viață pe Glob e 71,5 de ani, hașurarea regulată a pătrățelelor pe harta minimalistă a vieții îți va arăta adevărul dureros: viața chiar e scurtă. Mai ales dacă o vezi în ansamblu, nu de pe o zi pe alta. Așa că nu lăsa peste cîțiva ani ce poți face săptămîna asta.

Mai trebuie spus că ideea domnilor nu e tocmai originală. Ceva asemănător, fără design sofisticat, găsești pe WaitButWhy, iar pe count.life e o variantă online.

Proiectul e încă în faza de crowdfunding pe Kickstarter.