Carne artificială, în curînd la un supermarket de lîngă tine

Burgerul cu carne de vită crescută în laborator nu mai e o știre, s-a făcut încă din 2013 și chiar atunci s-a și mîncat, cîțiva experți gastronomici norocoși dîndu-și cu părerea – are gust de carne, firește! (Nu la fel de suculentă, ar fi remarcat unul dintre ei) Între timp, viața merge înainte pentru carnea artificială, iar anul ăsta cei de la Hampton Creek, start-up din San Francisco care propune înlocuitori pe bază de plante la mîncărurile obișnuite (de la sosuri la condimente) au dat de știre că au și ei formula „găinii cu ouă de aurˮ și au în plan să o comercializeze începînd cu anul viitor – competitorul direct, Memphis Meats, încearcă același lucru pentru 2021.

Partea tragicomică însă e că o astfel de carne costa ultima dată în jur de 9.000 de dolari pentru 1 pound (450 de grame), după ce prețul ei scăzuse deja cu 99% în ultimii trei ani. Ritmul e alert, iar într-un viitor nu foarte îndepărtat, gospodăria plină cu animale ar putea deveni semn de sărăcie, oameni buni.

Inutil de spus că un preț competitiv al acestui tip de carne va aduce schimbări majore atît în paradigma socio-economică, cît și ecologică – industria cărnii e vinovată de peste 10% din totalul de emisii de gaze de seră, iar acesta va crește dacă metodele nu se vor schimba, pentru că populația globului va attinge 9,7 miliarde în 2050. Așa că ne așteaptă burgerul din plante pe bază de fasole de la Beyond Meat sau cel din insecte de la Cornish Edible Insects – ai văzut Snowpiercer, da? Groaznic. Sigur, congelatorul ne va da un avans, de un an, hai să zicem doi, dar, altfel, viața de cioban e ultima scăpare.

via Business Insider