Ce faci în weekend? 22-24 septembrie

Weekend plin cu muzică și film. Încă de astăzi, poți încerca o seară plină cu scurtmetraje care au rulat la Filmul de Piatră, festivalul de la Piatra Neamț întîmplat astă-vară. După proiecții, membri ai echipelor filmelor vor fi prezenți pentru o conversație cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan. Totul se întîmplă la Grădina cu Filme, intrarea e liberă și rezervări poți face aici.

Tot astăzi e a treia Food Night la Spațiul M60 din zona Ateneului, unde parchează cei de la Arrosticini (adică numele celui mai cunoscut preparat cu carne de oaie din bucătăria italiană) care vor pregăti specialități din Napoli și Abruzzo. Vizavi ai Camionetta, care prepară vestita pizza în cuptor cu lemne după rețete napoletane.

Vineri, la Arenele Romane, băieții de la GOLAN pregătesc o experiență audio-vizuală inedită, alături de o orchestră formată din 60 de instrumentiști – muzică electronică, voce, efecte vizuale și instrumente live, pentru un cocktail senzorial. Înainte ne încălzim bine de tot pe ritmurile meșterite de ViLLAGE, Fhin și ARME, dar și cu un concert indie-pop al lui J. Bernardt.

În aceeași zi, are loc probabil prima mare venire sonoră din toamna asta, pentru că deja binecunoscutul Control Club sărbătorește nouă ani de existență cu un concert full-house al nonconformistei rapperițe Azealia Banks (foto), cu un flow & voce memorabile și beaturi dintre cele mai versatile, cu influențe de la trap pînă la house. De neratat. Petrecerea aniversară continuă a doua zi, cu disco și derivate de la Moderna, house și techno de la B.Traits, dar și krautrock și post-rock de la Beak. Melanj, ce să mai.

Cine vrea să stea confortabil în scaun poate alege dintre filmele românești care se proiectează în cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc la Cinema Elvira Popescu, Cinema Gloria, Cinemateca Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Deschis Gastrobar, unteatru, J’ai Bistrot și Grădina cu filme. Dintre titluri amintesc Ana, mon amour, Inimi cicatrizate, Ultima zi sau Vara s-a sfîrșit.

Sîmbătă o luăm de la capăt cu party-ul celor de la The Fresh, care include bunătăți eclctice servite live de Ishome, la care se adaugă o selecție hipnotizantă, concepută de proaspăta techno-forță Chlorys, și de un set multisenzorial pregătit de Minus. Totul se întîmplă la Kran din Magazinul Cocor.

Duminică, cam toată ziua, proaspătul Zece la Rece pune la cale o ieșită la Palatul Ghica, alături de berea Ground Zero, mîncărurile celor de la FIX me a drink și Simbio, plus muzica de feel good din capul prietenilor That Couch Funk Collective. #Terăcorești.

Cît despre premierele la cinema, aș alege două. Primul e un românesc, Un pas în urma serafimilor, debut al regizorului Daniel Sandu în lungmetraj, care spune povestea inspirată de fapte reale a unui tînăr care vrea să ajungă popă, doar că dă piept cu niște „necurateˮ. Socoteala de acasă nu se compară cu aia din Biserică, cum s-ar spune. Apar, printre alții, și băiatu’ lui Ilie Dumitrescu, care face un rol brici.

Al doilea, musai Kingsman: The Golden Circle, pentru că primul a fost atît de bun, iar Colin Firth absolut spot on că l-aș revedea. Eggsy continuă treaba, jucat la fel de natural de Taron Egerton – tot mai pe val, avînd în vedere că anul următor apare în rolul lui Robin Hood (alături de Ben Mendelsohn și Jamie Foxx), dar și în A Private War al lui Matthew Heineman, regizor care ne-a dat impresionantul documentar Cartel Land.