Ce faci în weekend? 6-8 octombrie

Zile și nopți pline cu artă & muzică electronică în acest weekend. Noaptea Albă a Galeriilor se întîmplă mîine, dar deja de astăzi poți da o tură pe la Uzinele Faur unde se întîmplă Art Factory, o galerie itinerantă „cît fabricaˮ unde găsești tot felul de artă contemporană, dar și concerte: Nopame, Silent Strike, K-Lu, Macanache, Next Ex sau Baba Dochia. Progrmaul complet îl găsești aici. Bașca, intrarea e liberă.

Dacă nu ești fan Silent Strike, poți alege concertul rockerilor de la Coma, în cadrul Anim’est, festivalul dedicat filmelor de animație. Astă-seară la Expirat te așteaptă cele mai bune videoclipuri animate lansate recent și premiera videoclipului pentru piesa „Montagne Russeˮ a trupei.

Vineri ai concert și party, lejer de combinat. Astfel, mai întîi treci pe la Control Club pentru a-i vedea pe WhoMadeWho (foto), trio indie pop ajuns la București tocmai din Copenhaga, cu muzici nordico-tropicale, dar și ceva synthpop sau excursii krautrock. Nu foarte experimental, nu te speria.

Mai tîrziu, ajungi la Guesthouse, pe deja strada-cult a fanilor muzicii electronice, Popa Nan 82, și dai recapitulativ din cap, fund și mîini pe bucățile aduse de japonezul Raha Hidehisa, un foarte apropiat al scenei noastre de clubbing, Prâslea și Dan Andrei. De la minimal către deep house și techno, vor fi de toate.

Sîmbătă, deși va ploua crunt și vom simți prima palmă dată de iarnă, e de mers la alte două party-uri fine. Ai de donat? Poate n-ar fi rău s-o faci pentru Outernational Days, festivalul cu muzici internaționale, din Africa pînă-n Orient, unde anul ăsta a cîntat și Florin Salam, care nu prea iese bine la excelul cu bani. De aceea, te invită la un party cu dans fără prejudecăți, alături de băieții de la Paradaiz (responsabili cu Sistem ca pe Ferentari), duo-ul manelotronic Raze de Soare sau învîrtitele disco puse de Bogman.

Altfel, ne întoarcem la Control Club pentru o altă seară febrilă, cu nu-disco și derivate technotropicale alături de japonezii Cos/Mes și Powder, plus al nostru Eirwud Mudwasser, membru al colectivului Disco Sigaretta.

La cinema primul pe listă cred că ar fi Blade Runner 2049, unul dintre alea mult așteptate ale anului (n-am alt clișeu la îndemînă), în regia meșterului Denis Villeneuve, responsabil cu unele dintre filmele memorabile ale ultimului deceniu (Incendies, Prisoners, Sicario sau Arrival).

Al doilea, Home Again, e o comedie romantică cu un plot cel puțin intrigant: o femeie la 40 de ani, cu doi copii, ajunge printr-o conjunctură zic eu norocoasă să trăiască alături de trei tinerei chipeși. La un moment dat, tatăl copiilor se întoarce. Și nu orice tată, ci Martin Sheen, ceea ce îmi dă oarecare speranțe că poate fi un popcorn movie agreabil.

Mai avem și două românești: Ouăle lui Tarzan (ah, cîte meme-uri s-ar putea face pe Utopia cu treaba asta), un documentar cu un subiect greu, în regia lui Alexandru Solomon, care pornește pe urma unei legendare inițiative a lui Stalin: crearea unui hibrid om-maimuță. Apoi, Octav, cu Marcel Iureș și Victor Rebengiuc, un film atît de slab că probabil voi scrie mai multe despre el în zilele ce urmează; merită din plin.

Grijă la ficat!