Cele mai prietenoase (dar și cele mai ostile) țări

E inevitabil să nu-ți faci niște presetări mentale înainte să călătorești undeva. La Paris, spre exemplu, fumatul pe străzi e un chin, toată lumea îți cere. Am primit de cîteva ori și indicații intenționat greșite. Iar despre aroganța francezilor, atunci cînd e cazul, știm cu toții cît e de aspră. Dar astea-s mai degrabă prejudecăți, pentru că nu sunt general valabile, mai corect e să luăm în calcul și aspecte mai serioase, precum cele socio-politice sau economice.

Dar nici cei de la InterNations n-au făcut asta, ci au realizat un sondaj în urma căruia au ieșit niște topuri mai mult sau mai puțin relevante, despre țările unde te integrezi mai greu în peisaj. „Ai noștriˮ stau destul de bine (cei care vorbesc hiperbolic despre celebra „ospitalitate româneascăˮ vor desconsidera aceste rezultate).

Astfel, suntem pe o respectabilă poziție 17 cînd vine vorba despre acomodare (pe primele trei poziții: Bahrain, Mexic și Costa Rica), #20 la categoria ospitalitate, #29 la atitudinea prietenoasă și #14 la ușurința cu care îți faci prieteni (aici au ieșit mai bine decît noi state precum Uganda, Malta, Columbia sau Ecuador, iar cel mai prost statele nordice Norvegia, Danemarca și Suedia). Printre cele mai dificile țări unde să te acomodezi sunt Finlanda, China, Austria, Kuweit, Danemarca sau Ungaria. Iar printre cele mai „ostileˮ găsim Arabia Saudită, China, Danemarca, Coreea de Sud, Elveția sau India.

Toată lista, aici.