Cum să nu mai fii dependent de social media

Dependența de rețele de socializare precum Facebook, Twitter sau Instagram e o chestiune tot mai dezbătută în ultimii ani, chiar și de către creatorii acestora. Aflăm asta dintr-un articol, pe alocuri uluitor, scris de Paul Lewis pentru The Guardian. Justin Rosenstein, spre exemplu, fost manager de proiect la Google (responsabil, printre altele, cu Google Page Creator, precursorul Google Sites) sau unul dintre oamenii cheie în managementul tehnic al unor produse precum Facebook Pages, dar și creatorul butonului Like, și-a reglat sistemul de operare folosit pe laptop să blocheze Reddit, și-a închis contul Snapchat (pe care-l compară cu heroina) și continuă să respecte regulile prin care își limitează accesul la Facebook.

În același timp, după ce-a părăsit fabrica lui Zuckerberg în 2008, e co-fondator al unei companii de software și research care oferă consultanță în ceea ce privește randamentul angajaților. Și nu e singurul îngrijorat de felul în care social media ne consumă timpul. De fapt, nu doar că ne consumă timpul, dar ne presetează reacții, pentru că din interviurile realizate de Lewis aflăm de la cîțiva maeștri ai internetului cum designul și funcțiile unui site sunt gîndite în așa fel încît să creeze dependență – mecanismul pull-to-refresh, spre exemplu, e comparabil cu păcănelele: „Tragi în jos de ecram precum maneta de la sloturi. Nu știi ce apare. Uneori e o fotografie mișto, alteori o reclamăˮ, spune Tristan Harris, fost designer ethicist la Google (iată un job despre care nici nu știam că există – omul care doar își cu părerea dacă felul în care arată și se comportă un site e moral).

De aceea, iată cîteva lucruri pe care le poți face pentru a pierde mai puțin timp pe niște site-uri care, cel mai probabil, sunt făcute să-ți dea impresia că-s necesare în viața ta.

Refuză să intri mai întîi de orice pe Facebook sau Instagram și încearcă în schimb să deschizi cîteva site-uri favorite (dacă nu ai, e momentul să-ți faci). Astfel ai șanse mai mari nu doar să citești niște chestii care te interesează, dar scapi de obiceiul de a verifica social media la prima oră. Dacă ești genul care folosește mai mult telefonul mobil, înlocuiește iconița Facebook (sau mut-o de pe prima pagină a ecranului) cu cea a sistemului de operare. De asemenea, dacă folosești opțiunea browserului de a redeschide ultimele pagini pe care ai intrat, închide tab-ul cu Facebook înainte să oprești computerul, astfel nu se va mai deschide automat a doua zi.

Fă-ți mai multe planuri pentru viața „realăˮ. Stabilește întîlniri cu prietenii, ieșiri în oraș la film sau teatru, poate chiar operă, caută să înlocuiești ce te deranjează prin casă (poate scaunul de la birou sau bibilioteca aia prea mică) sau fă niște research pentru variante de a călători mai ieftin. În același timp, fă-ți mai mult timp pentru pasiuni precum film sau muzică și petrece mai mult timp ascultînd, văzînd și „folderizîndˮ. Serios, de cînd n-ai mai aranjat muzica în calculator?

Nu te mai implica. De obicei, cine petrece măcar o oră, două pe zi pe social media cunoaște foarte bine faptul că trece prin toate emoțiile: empatie, milă, amuzament sau, dimpotrivă, nervi. Încearcă să treci repede peste lucruri cu care nu ești de acord și să înțelegi că lumea nu se schimbă doar pentru că Marcel a scris într-un status că fumătorii-s niște nesimțiți sau după cine-știe-ce i s-a întîmplat Oanei la spital sau lui Romică la școală. Altfel, cînd ieși din casă, fii un bun samaritean, firește.

Social media has colonized what was once a sacred space occupied by emptiness: the space reserved for thought and creativity. (Mahershala Ali)

Alege un weekend offline. Mai citești din în cînd „revelațiaˮ unui prieten virtual după ce a mers prin creier de munte sau la vreun festival cît de relaxante & emoționante au fost zilele fără internet. Chiar așa e, oricît de patetic ar suna. Sau fă asta măcar în timp ce mănînci sau cînd ești în mijloacele de transport.

Comunică, nu doar observa. Sigur ai măcar un prieten cu care ai chestii în comun, iar dacă tot petreci mult timp pe Facebook, o soluție să mai scapi de Newsfeed ar fi să încercați un ping-pong creativ, cu linkuri către articole sau videouri care vă plac sau vi se par interesante. Poate deveni o competiție, ceea ce are doar beneficii: vei petrece mai mult timp căutînd lucruri cu miză.

Umblă la setări. Dezactivează notificările, mai ales pe cele din aplicație, care-s cele mai agresive – poate chiar vei fi surprins să afli cîte lucruri poți controla în social media. Durează vreo cinci minute, dar apoi vei avea luni și ani de zile de liniște și s-ar putea chiar să scapi de ticul de a verifica telefonul din două în două minute.

Ultima soluție: unfollow. E poate cea mai murdară, dar și cea mai onestă metodă de a rări timpul petrecut pe social media. Prietenul prietenului care tocmai s-a urcat în tren spre mare? O gagică complet necunoscută care caută chirie? O gașcă de prieteni aproape beți care ridică paharele într-un selfie la o terasă unde nici măcar nu mergi? Trei colege de birou îmbrăcate la fel? Adio!