E foarte OK să existe manualul de educație fizică

Mi-a sărit în ochi un articol pe recorder.ro unde se iau la bășcălie două formulări din proaspătul manual de sport pentru clasa a 5-a (astfel se perpetuează ideea că manualul ăsta ar fi o prostie): tîrîre și manipulare. Sigur, toată lumea are păreri pe lumea asta și ne pricepem la toate (pînă și Andrei Pleșu la muzică pop, deci cam gata cu internetul) și poate n-ar trebui să ne mai mire că două expresii foarte întîlnite în manualele și revistele de specialitate (mai punem și noi mîna pe un Mens Health? Nu strică.) sunt tratate superficial: crawling (care, apropo, e mare trend anul ăsta în fitness) și handling.

La fel de tragicomic e faptul că majoritatea care fac mișto de manual și spun că n-ar trebui să existe sunt de obicei oameni care nu doar că n-au cunoștințe de bază referitoare la ceea ce înseamnă sport (care, da, e mai mult decît ce-a mai zis Gigi Becali sau de ce „a luat bătaieˮ Simona Halep), ba chiar bag mîna în foc că nu rezistă mai mult de cîteva zeci de secunde la blamatul „crocodilˮ sau flotări.

Cred că putem fi cu toții de acord că un astfel de manual n-are cum să facă rău (altfel, cred că putem renunța la toate). Nici elevilor, dar nici profesorilor, unii dintre ei slab pregătiți tocmai în domeniul pe care îl predau. Cîți dintre noi n-am alergat de nebuni la fotbal sau baschet fără încălzire, sporindu-ne riscul de accidentări? Cîți dintre profesori le explică elevilor la ce ajută săritura în lungime sau genuflexiunile? Cîți dintre profesori fac legătura între indicele de masă corporală și exercițiile recomandate? Cîți dintre profesori știu care-s exercițiile benefice pentru coloana vertebrală sau ce impact au unele dintre acestea cînd vine vorba despre sănătatea noastră?

Sunt doar cîteva întrebări (iar lista e imensă) la care mulți dintre noi nu caută răspunsuri (în cel mai bun caz, decît pe spatele pliantelor de la McDonald’s sau KFC) și astfel habar n-au ce să le transmită mai departe copiilor lor cînd vine vorba despre beneficiile mișcării. În țara unde ne sunt afișate pe ecranul televizorului mesaje care ne îndeamnă la sport sau consum recomandat de apă (da, atît de rău stăm) ne permitem luxul să refuzăm o „carteˮ cu informații de bază pentru copii, doar pentru că avem impresia că e inutilă, risipă de bani sau cine știe ce „combinațieˮ politică? Atunci ne merităm kilogramele în plus.

Manualul poate fi răsfoit integral online, aici.