Ești prea ocupat, ești mai puțin creativ

Ai auzit probabil despre muzicianul care și-a dat demisia pentru a se dedica trupei sau poate chiar ai un prieten care a renunțat la job, optînd pentru freelancing sau varianta part time (brusc, nu-l mai interesează atît de mult dacă cîștigă bani în plus). Deseori, motivul e timpul prea mare acordat muncii respective, care nu-ți mai lasă loc de plăcerile vieții sau un proiect personal, fie că vrei să pictezi sau să ai grijă de niște animale în curte.

Activitățile care te țin aproape tot timpul ocupat, pe lîngă faptul că pot avea efecte asupra sănătății (oboseală, depresie, dureri, scădere în greutate și multe altele), îți afectează starea de spirit și randamentul. Deci nu e doar vorba că nu mai ai timp să ieși în oraș cu prietenii, ci pierzi punctaj serios la potențial & creativitate, pentru că ești mai puțin concentrat pe ceea ce faci. Unele companii au înțeles treaba asta și au trecut la „program de varăˮ tot anul, mai ales prin Țările Nordice (uite o știre). Practic, tu ești mai important decît compania, asta tre’ să-ți spui în fiecare dimineață.

From the time we’re born until we die, we’re kept busy with artificial stuff that isn’t important. (Tom Ford)

Iar „zgomotulˮ din jur nu ajută. Spre exemplu, americanii consumă de cinci ori mai multă informație decît acum 25 de ani (spre exemplu, site-urile noastre de știri sau cancan insistă să-ți livreze linkuri în social media la un interval de 10-20 de minute). Între timp, FOMO, aka Fear of Missing Out, a devenit un fenomen real și cu influențe asupra sănătății (vezi eseul ăsta). De cîte ori te-ai gîndit să-ți dezactivezi contul de Facebook?

Mai mulți oameni de știință ne recomandă să găsim un echilibru între activitățile liniare (sau complexe) și cele contemplative, pentru că atunci creierul nostru funcționează cel mai bine – de aceea, de cele mai multe ori alegem, mai mult sau mai puțin conștient, să rezolvăm mai întîi task-urile mai ușoare. Un exemplu simplu și la obiect: ai observat că vînzătorii de la McDonald’s încep să greșească mai des tocmai atunci cînd restaurantul se aglomerează? Vorba aia cu pauzele lungi și dese nu e tocmai o glumă, iar dacă ideile cele mai bune îți vin pe budă sau în timpul dușului, înseamnă că n-ai suficient timp liber.

via qz.com