Ești pregătit pentru trendul pantofilor sport „urîțiˮ?

Croiala & designul în fast fashion (Zara, H&M, Bershka sau, da, Kenvelo și așa mai departe) se întîmplă cu cîteva luni întîrziere sau poate chiar un an față de Modă cu M mare (ăia mari, scumpi & nebuni). Cel mai proaspăt look intrat pe banda de producție care exploatează copii în zonele sărace ale Asiei e ugly chic, care se manifestă în special în încălțăminte – de la sandale sau ghete (vezi vaporașul de la Prada sau prezervativul pentru picioare de la Paco Rabanne), dar mai ales pantofi sport. Iar cînd treaba asta ajunge la Zara (fotografie principală) e clar că genul de încălțăminte bizară pe care o purtau părinții noștri prin anii ’90 cînd aveau de făcut piața sau de rezolvat ceva la carburatorul mașinii s-a întors mai ceva ca Bruce Willis în Die Hard.

New Balance 990v4 NYRR

„Din punctul meu de vedere, totul a început cu adidas by Raf Simons Ozweego 1 în 2013. Mi-am dat seama că va deveni un trend mare după ce-am văzut felul în care a evoluat colaborarea. Pantofii deveneau tot mai grași, detaliile mai agresive și combinațiile de culoare mai lucioaseˮ, spunea la un moment Taylor Okata, stilistul care a lucrat pentru adidas Fashion Group.

Iar Zara tocmai a făcută primul pas pentru a coborî trendul în stradă, lansînd chestiile astea, Jake Woolf de la GQ spunînd despre ele că-s o versiune ceva mai cuminte & abordabilă a colecției Triple S de la Balenciaga (brand de lux care a mai „comis-oˮ anul ăsta cu „geanta Ikeaˮ). Așa că nu știu ce să mai zic: e normcore sau new wave? E ironic sau stupid să iei în picioare o pereche de pantofi desenată tocmai cu gîndul să fie nasoli & ridicoli (nu retro, atenție)? E doar un brainwashing tipic al industriei care ne face să credem despre ceva că ar fi sau n-ar fi cool? Întrebări la care probabil fiecare răspunde în funcție de felul în care privește, tratează și, mai ales, cumpără țoale. Cert e că trăim o epocă de aur a încălțărilor ostentative, supradimensionate și întenționat inestetice & diforme. Care ar putea fi distractivă, dacă nu iei prea în serios toată treaba.

Reebok x Vetements Genetically Modified Trainer