FIFA chiar e mai mult decît un joc

Era o vreme cînd îl aveai vecin pe tipul ăla din bloc, la care vă strîngeați cu toții, băieți și fete, să faceți „un jocˮ. Toată noaptea, deseori. De aceea, lansarea proaspătului & legendarului FIFA care se întîmplă negreșit în fiecare an de o mare bucată de vreme încoace are ceva în plus față de restul lansărilor din zona gaming – a rămas unul dintre puținele fenomene de entertainment care ne strînge laolaltă, oricît de clișeu publicitar ar suna treaba asta, și întreține o cultură a petrecerii timpului împreună care în ultima vreme a devenit un lux.

Spre deosebire de cele din categoriile RPG sau RTS (asociate deseori cu „animale nocturneˮ singuratice & deshidratate, închise într-un dormitor clarobscur), jocurile în echipă au devenit o raritate și am impresia că, în mintea multora dintre noi, haștagul nescris cînd vine vorba despre căutări & postări despre FIFA e #bromance.

Grăitoare în acest sens sunt și reclamele, în care vedete ale momentului (Cristiano Ronaldo și Antoine Griezmann), dar și ale trecutului (Roberto Carlos) – puntea generațională și transferul de emoție & respect funcționează excelent în cultura microbistă – „își pun minteaˮ cu fanii, uneori mai pricepuți decît ei, și coboară în stradă. Fotbalul nu e parada unor cîțiva „aleșiˮ, ca-n tenis, golf sau altele, e în primul rînd sportul din spatele blocului la care ne pricepem cu toții și pe care îl jucăm, imposibil altfel, împreună.

Și nu e orice joc. Aș zice că face parte dintr-o categorie specială a celor care ies din „bulaˮ gamerilor (la fel au reușit titluri precum Mario, Pac Man sau Tetris). Statisticile spun că sunt duminici în care au loc și peste 200 de milioane de meciuri. În 2013, LeBron James publica pe Instagram o fotografie în care copiii lui jucau FIFA. Trecuseră fix 20 de ani de cînd Jan Tian, programatorul jocului, încerca să-i convingă pe americanii de la EA Games că fotbalul merită o șansă în industria jocurilor video. Astăzi, sloganul „It’s in the gameˮ a rămas în mintea celor de pînă în 40 de ani un trigger pentru nostalgie: nopți pierdute alături de prieteni pe care astăzi poate îi vezi tot mai rar. Așa că: facem o FIFA în weekend?