Fotografii #vintagelove din Iugoslavia anilor ’20

Istoria n-a fost tocmai una liniștită pentru ce-a fost odată Iugoslavia, mai ales începînd cu anii ’80 și pînă spre mijlocul anilor 2000. Fotografiile germanului Kurt Hielscher ne întorc însă în timp și ne oferă cîteva cadre nostalgice care au surprins stilul de viață balcanic din perioada interbelică. Proiectul lui Hielscher a luat naștere tocmai la invitația tînărului guvern de la Belgrad (Iugoslavia s-a format ca stat în 1918), care își dorea un album foto documentar realizat de celebrul fotograf, care mai făcuse proiecte asemănătoare pentru Italia, Spania sau Germania.

Alături de un traducător, avînd în geantă mai multe scrisori de introducere pentru autoritățile locale și echipamente Zeiss și Agfa, fotograful german a strîns în călătora dinspre Alpi către Novo Mesto și Bulgaria peste 1.200 de fotografii, din care a ales 191 pentru carte, ulterior publicată și la Berlin, în 1926.

Cîțiva ani mai tîrziu, în 1933, apărea la Leipzig și cartea dedicată țării noastre, despre care spunea: „În anul 1931, am fost invitat de Guvernul român să călătoresc ca oaspete în România și să alcătuiesc o carte asemănătoare celor despre Germania, Spania, Italia, Țările Nordice etc. În ajunul călătoriei mele un scriitor cunoscut m-a întrebat cu mirare: «De ce să-ți pierzi timpul tău scump cu lucrarea aceasta? Ce-o să găsești deosebit în România?» Mulți trebuie să aibă aceeași părere. Ce puțin se știe despre această țară…” – via muzeuldefotografie.ro.

Toată selecția digitală o găsești pe MyCentury.