Matinalul cu Exarhu la Rock FM ne aduce aminte de ce ascultăm radio

Cred că Rock FM a ales momentul oportun să schimbe paradigma, altfel ar fi fost prea devreme. Chiar și așa, au fost rockeri, rebeli cum îi știm, care au reacționat, să zicem, „conservatorˮ: era mai bine doar cu muzică și, oricum, nu ne interesează ce are de zis alde Chirilă, Ipate sau Ularu. Pe lîngă potriveala temporală, cînd granițele între „triburiˮ sunt tot mai firave, mai e una generațională. Fanii Exarhu au ajuns probabil la vîrsta aia cînd rămîi cu ce-ai avut, de la Led Zeppelin la Placebo, nu mai ai timp și probabil nici dispoziție să descoperi, indiferent că vorbim despre Savages sau Tame Impala. (E adevărat, aici și directorul muzical al radioului are un cuvînt greu de spus, dar probabil de aceea audiențele lor sunt atît de mari, tocmai pentru că nu riscă nimic, cum într-o oarecare măsură o fac Tanănana sau Guerrilla).

O a treia potriveală? Cred că ne întoarcem încet, dar sigur, dinspre social media, tot mai zgomotoasă și în același timp pleșuvă de conținut, către mediile clasice de informație și entertainment (Europa FM e unul dintre exemplele cele mai evidente în acest sens, ale cărui emisiuni au crescut considerabil în ultimii ani), iar Exarhu pare omul potrivit la locul potrivit – are glumele la el, chiar dacă emoțiile din primele emisii s-au simțit în voce, e lejer, nu forțează, pansament pentru dezordinea informaționalo-ideologică ce ne înconjoară în mediul online. „Mai o știre, mai o glumă, mai un invitatˮ, atît pare să fie trecut în job description.

Ce nu prea merge? În funcție de gusturile fiecăruia, tocmai muzica. În cazul meu, „Pour some sugar on meˮ sau „Sex on fireˮ nu intră cu omleta, oricît de mult unt ar fi pe felia de pîine. Dar să zicem că mă trezesc prea tîrziu. Bănuiesc că mai sunt și alții ca mine, care tre’ să sufere timp de una, două „rockăreliˮ mai mult sau mai puțin Expirate, răsascultate pînă la plictis de-a lungul timpului. Dar ce matinal e perfect și cine poate spune cu exactitate că mingea e rotundă?