Mix contagios de sexy, exotic de dansant de la Saluna

Pe 30 septembrie se întîmplă relansarea Local Records, o casă de discuri care din 2010 scoate la suprafață albume de muzică electronică mai mult sau mai puțin alternative, iar EP-ul lui Andrei Țîrcă, aka Saluna, e primul pe listă. Pînă atunci, antreul a fost videoul piesei „Graceˮ, iar eu v-am pregătit și-un desert: un mix care destinde mușchii feței cu dulcegării sonore din sud-estul Europei pînă-n Africa și Orient.

Primele amintiri legate de muzică.

Cu siguranță, Michael Jackson. Ca puști, îi știam toate piesele și încă mai am toate albumele lui pre-2000 sub formă de CD, casetă sau vinil. Nu-mi plăcea doar muzica, ci mă fascina și imaginea lui. Mai aveam și alte casete cu Roxette și Ace of Base, spre exemplu, dar nu erau la fel de atrăgătoare.

Când ți-ai dat seama că vrei să fii muzician?

Mereu am cochetat cu ideea, însă prima dată m-am gîndit serios la asta prin liceu. Atunci am învățat să cînt la chitară și visam la trupa mea alternative. S-au schimbat multe de atunci.

Plăceri vinovate.

Kelis, M.I.A., T.a.t.u. și Class.

Unde cauți muzică nouă?

Fact, Resident Advisor, Pitchfork, Neo Violence, Dispatch Agency. Oricum sunt conectat pe Facebook cu artiștii preferați și urmăresc mereu noile release-uri. De asemenea, folosesc Shazam destul de des în cluburi sau acasă, când nu găsesc tracklist la un mix.

Trupa de care ești dependent.

Radiohead.

Dacă ar fi să alegi un singur album de muzică pe care să-l trimiți unei civilizații extraterestre, să ne cunoască mai bine, care ar fi?

Unknown Pleasures, al celor de la Joy Division, probabil că un extraterestru ar descifra cu succes mesajul artworkul-ului albumului.

Cît crezi în zicala „fiecare artist cu publicul său”?

Există și noțiunea de public comun, oameni cărora le place să iasă la concerte, să vadă cît mai multe trupe. Într-adevăr, dacă zici că ești fan britpop în general, poate că ar trebui să fii mai precis. Pentru că Oasis sună diferit de Pulp care sună diferit de Blur. Fiecare artist are personalitatea lui, și deci și publicul lui. Doar că se întîmplă ca lucrurile să se mai amestece.

De ce faci muzică?

Fac muzică pentru că mă face fericit.

Fotografie de Andra Aron