Muzici pe care trebuie să le asculți săptămîna asta (02)

Au fost șapte zile dominate de R&B și Hip Hop, dar și cîteva excepții memorabile din zone precum indie & electro pop și soul. Începem cu „Providerˮ, scoasă de Frank Ocean. Ca de obicei, ceva R&B liniștit, dar cerebral – cu referințe de la Stanley Kubrick la Aphex Twin – scos de copilul minune iubit atît de alternativi, cît și de urbani, chiar în seara cu MTV Video Music Awards și ultimul episod din Game o Thrones – superb arogant, divin desicronizat cu lumea. Csf dacă atunci se difuzează Blonded, emisiunea lui de pe Beats 1 Radio…

„Downfallˮ, scoasă de Kllo

Duo electro pop din Melbourne, al cărui EP Well Worn, scos anul trecut, îl recomand afectuos. De ascultat și bucata asta proaspătă, care pune pe two-step ceva synth-uri calde și mai ales vocea umbroasă a madamei Chloe Kaul.

„So Am Iˮ, scoasă de Ty Dolla $ign feat. Damian Marley & Skrillex

Post-rock mai lipsește să facă Ty Dolla $ign, că-n rest ne-a luat prin învăluire pe mai multe fronturi. E și cazul proaspetei colaborări în regim star system, o văratică dub & reggae pe care Marley e cireașa de pe tort, iar Skrillez pare că doar a apăsat cîteva clape și a ajutat la reverb.

„Wednesday Morning Atonementˮ, scoasă de Curtis Harding

Gagiul din Atlanta, orașul unor Kendrick Lamar, T.I. sau Andre 3000, joacă pe alt flanc – soul sau, dacă ar fi să ne luăm după etichetele criticilor, new blues. S-a mai auzit, firește, da’ e atît de bine produs că fie ai impresia că vorbim despre o variantă masculină a muzicii negre la Lana del Rey, fie te-ai întors în timp. Sau ambele.

„Selfish Loveˮ, scoasă de Jessie Ware (foto)

Cred că e prima schimbare de macaz vizibilă în muzica britanicei și bine face – în ultimii ani n-a mai reușit să ofere ceva la nivelul pieselor de pe Devotion. Aici vorbim chiar despre un strop de bossa nova, lucru deloc cu adevărat surprinzător avînd în vedere că zona ei de confort e soul și disco. Molipsitoare.

„New Choppaˮ, scoasă de Playboi Carti feat. A$AP Rocky

Mă-ntorc în Atlanta și la Jordan Terrell Carter, al cărui album de debut scos anul ăsta e unul dintre diamantele fine ale hip-hopului recent. De-acolo, bucata pe care apare și Rocky are acum și video unde se trage în tot felul de lucruri, de la ananas la plăcinte, atît de băieți, cît mai ales de cîteva fete aduse parcă din epoca lui Benny Benassi.