Muzici pe care trebuie să le asculți săptămîna asta (03)

Săptămîna asta am fost mai atent către electro, dar mi-au ajuns la urechi și două românești. Începem cu Charlotte Gainsbourg și „Rest”, o baladă lo-fi, vibe aproape optzecist și, firește, finesse datorită vocii franțuzoacei care pregătește un album proaspăt de lansat pe 17 noiembrie, produs de Guy-Man de Homem Christo, juma’ din Daft Punk (de-aici sonoritățile digitalo-nostalgice).

 „Possessive”, scoasă de Classixx

Mărim pasul cu o bucată proaspătă a duoului californian Classixx, maeștri ai genului nu-disco & tropical house pe care-i urmăresc de ani buni. Una care ar trebui să facă soarele ăsta de septembrie să pară de iulie.

„Whatever You’re Into”, scoasă de Cones

Staționăm în California cu proiectul frățiorilor Jonathan și Michael Rosen început anul ăsta – primul lor single, „Echoes”, părea că anunță ceva indie folk, poate chiar ceva revizitări în zone ca Fleetwood Mac sau Simon & Garfunkel, da’ nu e chiar atît de simplu cu muzica lor. Dovadă stă noua piesă, cu o privire ștrengărească către indie pop mai apropiat de zilele noastre (undeva între Metronomy și, să zic, Housse de Racket?). De ținut minte băieții ăștia doi.

„Non Believer”, scoasă de London Grammar

Al doilea album al trioului londonez, Truth Is a Beautiful Thing, a ieșit cîndva în iunie (cireașă pe tort pentru fanii indie pop cu parfum de Florence Welch), iar de-acolo bucata asta primește video impresionant, cu actrița Karelle Tremblay în prim-plan și regizat de Jodeb (a mai făcut pentru Skrillex sau Deftones).

#MadeinRO

„Grace”, scoasă de Saluna

Proiectul e al lui Andrei Țîrcă, gagiu care a făcut parte din Moebius (trupă indie rock care deși a produs piese & concerte cîțiva ani la rînd n-a reușit s-o pună de un album). Solo, însă, omul a cotit-o către synthpop cu oareșce expresii krautrock, cît se poate de deconstruite (cel puțin așa sună single-ul ăsta), chiar dacă vocea timidă e de un inoportunism straniu – da’ poate ăsta e ingredientul secret și pofta vine mîncînd. De ascultat și două mixuri pe pagina lui de Soundcloud, iar primul EP iese pe 30 septembrie, la Local Records, care se și relansează cu ocazia asta printr-un party la MNAC.

„Cold”, scoasă de Dimitri’s Bats

Trupă nou-nouță, la primul single, o bucată care încearcă un catch-all party (nu știu dacă intenționat sau nu), dominată de indie pop, dar și cu un solo de chitară spre final. Parcă ar vrea la scara unor Fever Ray sau Purity Ring, dar încă-s prea timizi. Atmosferă au, răbdare la producție pare că există. Ar face bine să se țină de treabă.