Muzici pe care trebuie să le asculți săptămîna asta (06)

Pornesc recomandările pe săptămîna asta cu americanii de la Spoon, care au ajuns la al nouălea album, Hot Thoughts, scos astă-primăvară și care continuă cu încăpățînare în stilistica indie rock cu rădăcini în grunge sau britpop. Uneia dintre bucățile puternice (poate chiar cea mai cea) de pe disc i-au făcut video, împreună cu duoul regizoral Iain Forsyth și Jane Pollard (responsabili, printre altele, cu pseudo-documentarull despre Nick Cave – 20,000 Days on Earth – sau Who Is Gil Scott-Heron?). Deși e atît de simplă, „I Ain’t The One” te prinde și te macină.

„Drink I’m Sippin’ On”, scoasă de Yaeji

Cu aspirații rap & trap, dar mai ales house sau downtempo, sud-coreeana Kathy Yaeji Lee face un pop molipsitor și fresh. Recomand și primul EP, autointiulat, dar mai ales asta nouă, o pastilă de weekend fin produsă și care surprinde vibe-ul aparte al scenei urbane din Seoul.

„Pray”, scoasă de Sam Smith. Am tot ascultat-o, mi se pare excelentă, are gospel atît cît trebuie, e jazzy și blues, dar și coioasă (co-produsă de Timbaland), merge oricînd pe un generic de început al unui episod din Preacher sau poate Peaky Blinders. Bravo, băiatu’. Albumul, The Thrill Of It All (probabil o referință la Frank Ocean și a lui piesă „Lost”: Now you’re lost / Lost in the heat of it all / Girl you know you’re lost / Lost in the thrill of it all”) iese în noiembrie.

„Waitin”, scoasă de Kelela

Kelela Mizanekristos, invenția respectabilului label Fade to Mind, printre responsabilele cu propagarea sonorităților future garage și footwork de acum cîțiva ani (dacă ai fost pe la party-urile Origami Sound de la noi atunci știi foarte bine despre ce vorbesc), tocmai a scos primul ei album de studio, Take Me Apart, de data asta la Warp Records. De-acolo, despre noul single se poate spune foarte multe lucruri, dar eu am să zic atît: Aaliyah 3.0.

„Achoo!”, scoasă de Keith Ape x Ski Mask The Slump God

Mă întorc la Coreea de Sud și fenomenul Keith Ape, despre care găsești o povestioară pe Noisey care te lămurește scurt pe doi despre ce și cum face gagiul. Asta proaspătă e cu Stokeley Goulbourne, rapper din Florida cu rădăcini jamaicane, care anul ăsta a scos You Will Regret, unul dintre mixtape-urile de păstrat pe anul ăsta.

„Rise”, scoasă de Dawit & Dolo

Inevitabil, recomandările nu se pot termina fără „dansanta săptămînii” (mai vezi și „LCD Anna” scoasă de meșterul londonez Bullion). Am ales-o pe cea scoasă de băieții care reprezintă două labeluri importante pe scena muzicii house, Future Times și 1432 R, ambele de urmărit.