Poftă de dans după primul trailer al documentarului Italo Disco Legacy

Să fac puțină introducere genului, chiar dacă italo disco e încă prezent, în firimituri mai mari sau mai mici, în muzica din jurul nostru, de la Daft Punk la Kylie Minogue. Mai întîi de toate, ar fi de zis că n-a fost considerat tocmai un gen muzical, ci mai degrabă un sound sau, să-i zicem, un curent marginal (vorba vine, a măturat tot în cale prin anii ’80) al muzicii pop bazate pe sintetizatoare (krautrock, spre exemplu, devenea un gen în sine, că veni vorba despre instrumentele digitale, doar că ceva mai sofisticat). Putem merge chiar mai departe și să-i credem pe criticii care spun că e „un disco făcut prostˮ.

Oricum ar fi, italo disco a creat o cultură discofuturistă & libertină, sclipicioasă & efeminată, la început consistentă & cerebrală (vezi „hipsteriˮ precum Giorgio Moroder sau Klein & MBO), mai tîrziu, spre finele anilor ’90, siropoasă – vezi Modern Talking, Bad Boys Blue, Sabrina sau Fancy.

Unii dintre noi știu prea bine însă că trupele astea n-au fost în niciun caz succese insulare, ci au topit milioane de inimi, iar în acea perioadă influențe ale sunetului italo disco și eurobeat erau simțite chiar și la, să zicem, Pet Shop Boys și ceilalți din curentul new romantic. N-o mai lungesc, poate voi reveni asupra subiectului cu alte ocazii. Iată cîteva imagini din Italo Disco Legacy, documentar care face o recapitulare și istorie spusă chiar de muzicieni sau producători ai vremurilor respective. Și mai ales ne aduce aminte că muzica disco & synth nu va muri, indiferent că-i spunem italo disco, nu-disco, tropical house, chillwave sau mai știu eu cum. *sexy dance moves intensifies*

Interese:
, ,