Postere vintage ale primelor două misiuni Voyager în spațiu

Pe 5 septembrie 1977, NASA lansa primele sonde spațiale, aflate și astăzi în funcțiune. Voyager 1 a vizitat planetele Saturn și Jupiter, fiind prima sondă care a transmis imagini cu sateliții acestor planete, iar la 7 decembrie devenea cel mai îndepărtat obiect făcut de oameni. Bașca, și-a păstrat această caracteristică, deoarece are cea mai mare viteză față de Soare și Pămînt dintre toate sondele lansate. Spre exemplu, în 2009 se afla la 10 miliarde de kilometri depărtare, iar semnalele radio transmise aveau nevoie de aproximativ 15 ore pentru a ajunge acasă. Se estimează însă că în 2025 va înceta să transmită date, datorită epuizării sursei de energie de la bordul ei.

Voyager 2, lansată cu puțin timp înainte, pe 20 august, e identică cu Voyager 1 și e singura sondă care a vizitat toate cele patru planete mari ale sistemului solar: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, datorită unei alinieri rare a acestora întîmplate în acea perioadă.

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de-atunci, NASA ne oferă o colecție de trei postere în stil space age, disponibile aici la dimensiuni generoase pentru a putea fi printate și atîrnate pe perete.