Related Places. Dacă internetul ar prinde viață

Trăim într-o lume tot mai dominată de algoritmi, iar în 2016 un eseu își punea problema dacă lucrul ăsta ne extinde experiențele online sau dimpotrivă – dacă ni le limitează. Acela e și una dintre inspirațiile proiectului Signs of the Times, pus la cale de neozeelandezii Scott Kelly și Ben Polkinghorne, care ne provoacă să ne imaginăm un fel de SEO transcendent – locuri din viața reală unde ne sunt sugerate altele similare în deja celebra și comuna paradigmă People who liked this also liked… (chiar și la finalul acestui articol vei găsi un astfel de instrument virtual care îți recomandă articole Din aceeași categorie…).

Unul dintre argumentele puternice ale eseului merită menționat: autorii consideră că algoritmii care ne recomandă „produse similareˮ creează „camere ecouˮ prin care ne plimbăm fără să ne dăm seama că suntem de fapt prizonieri (omg, sună a încă un scenariu pentru The Cube sau Black Mirror). De-aici și discuțiile despre bule pe Facebook – în realitatea virtuală, mulți dintre noi sunt interesați de lucruri sau opinii care le confirmă propriile dorințe sau valori.

Firește, viceversa e valabilă – social media poate funcționa și ca un catalizator sau o revelație. Cele mai bune exemple în acest caz sunt de la meme-uri la proteste de stradă. La fel, dacă ne gîndim la zona culturală, căutări precum similar artists sau similar movies ajută de cele mai multe ori să sari gardul și către alte forme de expresie – de la un film al lui Guy Ritchie la American History X, să zicem (vezi Tastekid, unul dintre primele și cele mai smart site-uri de related content, realizat chiar de niște români).

Proiectul celor doi pornește de la premiza: „Perhaps you’re worried that as your life moves online… your decisions are essentially being made for you. Perhaps you’re worried you live in a bubble. Perhaps you’ve never thought about it. Hopefully, you are nowˮ. Mai multe despre el, aici.