Ți se face pielea ca de găină cînd asculți muzică? Creierul tău e deosebit

Se întîmplă uneori cînd asculți melodia favorită sau privești un live spectaculos pe YouTube să te ia cu frisoane de plăcere – la o schimbare de notă, la un vers anume. Dar nu e o chestie general valabilă. Matthew Sachs, student la University of Southern California, a aprofundat treaba asta din punct de vedere științific și a aflat despre creierul persoanelor care au parte de astfel de reacții că funcționează altfel.

În urma unui mic, dar simpatic, test realizat pe 20 de colegi, RMN-urile celor care reacționează cu goosebumps la muzică au arătat mai multe conexiuni neuronale între zona din creier care se ocupă cu procesarea emoțiilor și cea cognitivă. Asta înseamnă că unii dintre noi au senzații mai puternice cînd vine vorba despre muzică, pentru că le procesează mai profund – probabil de-aia persoana de lîngă tine plîngea la concertul Editors, să zicem.

*Despre ce poate face creierul tău cînd ascultă muzică am vorbit deja*

Sachs vrea să continue cercetarea în domeniu și să afle cît mai multe despre motivele pentru care organismul nostru tresare la o melodie ca la un film horror – o explicație ar fi notele înalte sau discordante. Suntem luați prin surprindere, cum s-ar zice. Bașca, gagiul e ferm convins că poate aduce ceva în plus terapiei prin muzică, folosită uneori, spre exemplu, pentru tratarea depresiei.

Teza omului, ceva mai complexă decît textu’ ăsta al meu, se poate citi aici, pentru cine vrea să aprofundeze.