Ziua cu 3 ore de muncă e de luat în calcul

Un sondaj realizat pe aproape 2.000 de britanici a ajuns la o concluzie pe care o bănuim în fiecare seară, cînd ne întoarcem de la birou: ziua „de opt oreˮ e o prostie. Bine, mă rog, nouă ore, da’ știi cum zice și șeful: „Aia nu se puneˮ. Din întrebările puse de cei de la Vouchercloud s-a ajuns la concluzia optimistă conform căreia oamenii fac treabă, în medie, doar 2 ore și 53 de minute. Altfel, fiecare cu tabieturile, pasiunile sau problemele lui. Printre cele mai populare „alte activiățiˮ sunt mîncarea, social media, fumatul, discuțiile cu colegii sau chiar căutarea altor job-uri. Chiar și cititul știrilor ne-ar ocupa destul de mult timp la birou (1 oră și 5 minute)  – firește, un om informat e un om liber, parcă spunea cineva.

Să presupunem însă că s-a mințit sau că s-a exagerat cu timpul. Abia acum vine intriga majoră: indiferent de cîte ore ar petrece muncind, 79% dintre cei care au dus sondajul la bun sfîrșit (să nu-i mai punem la socoteală și pe cei care n-au rezistat efortului!) consideră că nu sunt productivi la serviciu.

Mai ales în a doua parte a zilei. Psihologia ne învață că nu ne putem concentra mai mult de cîteva ore pe un lucru. Chiar dacă ziua cu trei ore petrecute în sînul companiei pare astăzi o utopie, avem deja exemple de companii, multe dintre ele deloc mici, care experimentează în zona asta. Amazon, spre exemplu, a trecut la patru zile de muncă în loc de cinci. Faptul că ai mai mult timp liber, ocupîndu-ți mintea cu alte lucruri, te ajută de fapt să lucrezi cu spor. De-aia ne și plictiseam la ultimele oră din școală, iar materiile mai dificile se aranjau în orar, pe cît posibil, printre primele. Să fim serioși, cine mai avea chef de fizică sau chimie la prînz?

Toate detaliile sondajului le găsești aici.